Dactylorhiza Fuchsii

of onze inheemse bosorchis.
   Orchideeën zijn over het algemeen moeilijke planten: dat komt omdat ze samenleven met een schimmel .
  Voor een aantal soorten is deze schimmel alleen nodig bij het ontkiemen - een volwassen plant kan zonder - wat duidelijk het geval is voor de bosorchis . Deze plant vinden we hier in Vlaams-Brabant o.a. langs de Molenbeek met grote populaties in het Silsombos (Kortenberg) en het Torfbroek (Kampenhout) . Het kwelwater langs deze beek bevat kalk en dat kan verklaren waarom deze plant zich hier thuisvoelt . Dat onze tuin dicht bij de Molenbeek ligt had de lezer al kunnen vermoeden , maar dat we er ook een grote populatie op na houden moet even uitgelegd worden.
  Na onze verhuis in 1995 had onze parking geen prioriteit, maar toen we een paar jaar later met de opkuis ervan begonnen ontdekten we een paar kleine bloeiende plantjes . Zeker orchideetjes en omdat de lip van de bloem drie lobben heeft waarvan de middelste duidelijk de grootste is mogen we aannemen dat het de bosorchis is .

handje

Dactylorhiza of Handekenskruid
Zie de vorm van de knollen

  De pas ontdekte planten werden goed aangeduid om ze zeker niet te wieden. Later plukten we de stelen met de rijpe zaaddozen en plaatsten die rechtop in een pot met zand. Zo zaaiden we ze uit op andere plaatsen in de tuin. Omdat wij niet fanatiek onkruid bestrijden overleefden een aantal zaailingen :  wieden gebeurt met de hand, nooit schoffelen , nooit vergif .
 Dat is misschien de reden van het succes want een drietal jaar later bloeiden een paar van die juweeltjes verspreid in de tuin.
klik op de foto voor een groot formaat
in een nieuw venster
bosorchis


   Twintig jaar later staan ze in volle glorie in het gazon en elk jaar krijgen ze een aanduiding met een stokje zodat ik ze niet afmaai . Ondertussen zijn ze een beetje aan het overdrijven want ze komen ook in mijn Hosta potten . Dit zijn de Hosta's die ik elk jaar scheur zodat de tuinbezoekers iets kunnen meenemen .
De bosorchissen op de foto hierboven staan in onze border ; oorspronkelijk werden daar drie knollen geplant.
 De hoogte van de bloemstengel is tussen de 50 en 70 cm , in het gazon iets minder.
   Tot slot , uit onze experimenten blijkt dat men deze plant perfect in een (stenen) pot boven de grond kan kweken , een beetje schaduw (vocht) en regelmatig een paar korrels kalk EN meststof . Eens in bloei kan men de pot op ooghoogte zetten en genieten van deze pareltjes.
   Ook goed is de pot (half) ingraven met een laag houtsnippers er rond:daar zaaien ze goed in uit. Het eerste jaar maken ze maar één kiemblaadje. Geduld!



bosorchis


HOME

HOME-sneuvelteksten