logo VVPV
De tuin van Johan en Annemie De Ketelaere ligt in Kortenberg en is 50 are groot.
Hoge bomen zorgen voor schaduw in een deel van de tuin.

Een ontdekking : Vincetoxicum

    Vele jaren terug vond ik in Wallonïe op kalkrijke grond een plantje dat ik niet kende. Ik heb er toen een paar zaadjes van geoogst. Na een drietal jaren bloeiden de jonge planten.
    Na enig opzoekingswerk bleek het om Vincetoxicum hirundinaria te gaan, vroeger in de geneeskunde gebruikt vandaar ook het synoniem V. officinalis. De plant is zeer zeldzaam in België.
 Bij ons staat intussen een plant van ongeveer 1 m hoogte in halfschaduw en op vrij droge ondergrond. De bloemstengels hoeven niet  gestut te worden.
     Er werden nog nooit spontane zaailingen opgemerkt. Geoogst zaad in het prille voorjaar uitzaaien in een zaaibakje lukt wel.
      De plant is volledig winterhard.

Vlaamse lijst :
 Witte Engbloem met uitsterven bedreigd.
Vincetoxicum
Primrimula  

Voor vochtige halfschaduw : Primula Japonica

De Primula Japonica behoort tot de candelabra groep en is dus van Aziatische oorsprong . Ze houden van halfschaduw en voldoende vocht. De bloemen - op stelen van 50 cm en meer - verschijnen in mei. Doordat de verschillende kransen achtereenvolgens bloeien kunnen we zeer lang van bloemen genieten. Bovendien zijn het goede snijbloemen.
Bij de zaailingen zitten heel wat lichtroze tinten, meer dan ik ooit in een tuincentrum zag .

Voor diepe schaduw : Saxifraga Stolonifera

  De Saxifraga stolonifera was voor ons een ontdekking . Onze grootouders hielden deze planten als kamerplant, vooral de varieteit "Tricolor" met bont blad . Deze planten zijn volledig winterhard , alleen verdragen ze GEEN zon. In onze tuin groeien ze in de schaduw van een hoge taxus en rhododendrons. Ze maken uitlopers ( stolonen zoals de aardbei ) en groeien snel uit tot een tapijtvormende grondbedekker. In het late voorjaar bloeit elk plantje gedurende verschillende weken met een wolk van wit-roze bloempjes.
Saxifraga stolonifera

HOME

HOME-sneuvelteksten